حفاظت از تنوع زیستی یکی از شاخصههای توسعه پایدار است. - دانشکده منابع طبیعی nr
در آئین بزرگداشت هفتاد و دومین یادمان زنده یاد «کریم ساعی» پدر علوم منابع طبیعی و افتتاحیه ششمین همایش جنگل ایران که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران عنوان شد،
حفاظت از تنوع زیستی یکی از شاخصههای توسعه پایدار است.
25 12 2024 15:13
کد خبر : 31076721
تعداد بازدید : 15
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور یکی از شاخصههای توسعه پایدار هر کشوری را حفاظت از تنوع زیستی دانست.
به گزارش روابط عمومی دانشکدگان ، شینا انصاری در پیامی که صبح سه شنبه در آئین بزرگداشت هفتاد و دومین یادمان زنده یاد «کریم ساعی» پدر علوم منابع طبیعی و افتتاحیه ششمین همایش جنگل ایران که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد و توسط ژیلا مهدی آقایی مشاور عالی او قرائت شد، افزود: جنگلهای ایران کمتر از ۹ درصد پهنه وسیع کشور ما را تشکیل میدهند که بیشتر در نواحی هیرکانی و زاگرسی جمع شدهاند.
وی اظهار کرد: اگر چه نعمتهای بی پایان خدا شامل ایران شده ولی ایران جزو کشورهای خشک و نیمه خشک و با بارندگی کمتر از استانداردهای جهانی است که به دلیل این شرایط از دیرباز ایرانیان با ابداع مهندسی بهره برداری پایدار از منابع آب و خاک سعی در حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست کردهاند.
وی با بیان اینکه اکوسیستمهای جنگلی ۳۱ درصد کره زمین را تشکیل میدهند و حجمی بیشتر از کربن کره زمین را در خود ذخیره دارند؛ گفت: جنگلها تعادل بخش اکسیژن، دی اکسید کربن و رطوبت کره زمین هستند بطوریکه ۴۰ درصد کل اکسیژن جهان ناشی از کارکرد حیاتی جنگلها است.
انصاری ادامه داد: از لحاظ تنوع زیستی ۸۰ درصد کل تنوع زیستی بخش خشکی زمین در اکوسیستمهای جنگلی وجود دارد ضمن اینکه معیشت جمعیتی بالغ بر یک چهارم کره زمین وابسته به جنگلها است.
وی اضافه کرد: جنگلها با ارائه خدمات گسترده در چارچوب ارزشهای ذاتی و استفادههای غیرمستقیم و مستقیم مانند ارزش وجودی جنگل، ارزش تنوع زیستی، ارزش میراث فرهنگی و تاریخی، حفاظت آبخیز، چرخههای غذایی و ذخیره کربن، منافع حاصل از تنوع زیستی، تولید پایدار چوب و محصولات غیرچوبی جنگل و طبیعت گردی و تفرج، محصولات دارویی و کنترل سیلاب و فرسایش و بسیاری از خدمات دیگر جنگلها نقش مهمی در بقای انسانها و معیشت پایدار دارند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه پیام خود گفت: امروزه حفاظت از تنوع زیستی و حمایت از زیستگاهها و بوم سازگانهای طبیعی یکی از مهمترین شاخصهای توسعه پایدار در جهان شناخته میشود و در این راستا و بر اساس اهداف اعلام شده توسط سازمان ملل، تا سال ۲۰۳۰ کشورهای عضو، باید تلاش کنند تا به اهداف و شاخصهای توسعه پایدار در سطح ملی، منطقهای و بین المللی دست یابند.
وی افزود: ارتقای کیفیت اکوسیستمها و جلوگیری از زوال تنوع زیستی، مقابله با تغییر اقلیم و زندگی سالم و ارتقای رفاه جوامع از مهمترین این اهداف در حوزه محیط زیست و جنگلها است.
نگاه ویژه مقام معظم رهبری به موضوع محیط زیست و منابع طبیعی
انصاری تصریح کرد: اهمیت حفظ محیط زیست و منابع طبیعی تا آنجاست که مقام معظم رهبری در سخنان و فرامین خود تاکید ویژه ای بر آن داشته و در ابلاغیه سند چشم انداز توسعه کشور توسط ایشان در افق ۲۰ ساله و در ملاحظات آمایش سرزمین کشور و همچنین سیاستهای کلی نظام در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی به اهمیت حفاظت از محیط زیست و جنگلها و نظم یکپارچه مدیریت سرزمینی به عنوان یکی از ارکان و ملاحظات مهم امنیت زیستی کشور بر آن صحه گذاشته شده است.
وی گفت: یکی از مهمترین شاخصهای محیط زیستی در هر کشور میزان عرصههای دارای پوشش جنگلی است که سرانه جنگل ایران متأسفانه یک سوم سرانه جهانی است بطوریکه میزان کمی و کیفی جنگل کشور در دهههای اخیر نزول کرده و شاخص کیفیت جنگلها از نظر تراکم سلامت و زادآوری به این مطالعه نشان از افت جنگلها و تنوع زیستی آن دارد.
انصاری افزود: ورود انواع بیماریها و خشکیدگی شمشادها در جنگلها و زوال جنگلهای زاگرس و قاچاق چوب و بهره بردای بیش از حد نشانههایی از سیر قهقرایی جنگلهای ایران دارد که برای صیانت از تنوع اکوسیستم جنگلی باید با راهکارهای حفاظتی تلاشهای بیشتری انجام گیرد.
وی تصریح کرد: توسعه مناطق جنگلی و همگرایی در اجرای برنامههای کلان سرزمینی و اجرای سیاستهای کلاً منابع طبیعی و محیط زیست و اجرای برنامههای مشارکتی و کنترل قاچاق چوب و اجرای برنامههای حفاظتی و ارزیابی اقتصاد محیط زیست و محاسبه آن در مدلهای هزینه و اجرای برنامههای نظارت و پایش و اجرای برنامههای رفع تعارض دام در زیستگاهها وتهیه بسته اجرای مدیریت پایدار جنگل با مشارکت کل ذی نفعان تنها راه نجات جنگلهای کشور است.