همایش روز آموزش، پژوهش و فناوری در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مطرح شد؛

لزوم تقویت پژوهش و فناوری برای حفظ منابع طبیعی و مقابله با چالش‌های زیست‌محیطی

12 03 2025 15:34

کد خبر : 59540742

تعداد بازدید : 124

رئیس شورای جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تأکید بر اهمیت آموزش، پژوهش و فناوری در حفاظت از منابع طبیعی، خواستار اختصاص درصدی از اعتبارات به تحقیقات شد.

به گزارش روابط عمومی دانشکدگان ، کامران پورمقدم رئیس شورای جنگل، مرتع و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در همایش روز آموزش، پژوهش و فناوری که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد بر اهمیت این سه مقوله در حفاظت از عرصه‌های طبیعی تأکید کرد.

وی با اشاره به نقش کلیدی آموزش در ارتقای آگاهی عمومی و تخصصی افزود: افزایش آگاهی مردم، مشارکت مؤثرتر آنان در حفظ و توسعه منابع طبیعی را به دنبال خواهد داشت .در همین راستا سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بخشی مجزا را به آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی اختصاص داده و توانمندسازی جوامع محلی را نیز در اولویت قرار داده است.

ضرورت افزایش سهم پژوهش در توسعه کشور

پورمقدم با استناد به آمارهای بین‌المللی سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی کشور را کمتر از نیم درصد اعلام کرد. این در حالی است که این میزان در ترکیه ۱.۵ درصد و در کشورهای پیشرفته‌ای مانند آلمان ۳ تا ۳.۵ درصد است.

وی خاطرنشان کرد: برای دستیابی به پیشرفت و توسعه‌یافتگی، باید توجه ویژه‌ای به تحقیقات و پژوهش معطوف شود، زیرا این امر بر سیاست‌گذاری‌ها، تدوین برنامه‌های اجرایی و طرح‌های ملی اثر مستقیم دارد.

رئیس شورای جنگل مرتع و آبخیزداری کشور، با اشاره به اهداف کمی بزرگ قانون برنامه هفتم توسعه در بخش جنگل، مرتع، بیابان و آبخیزداری، تأمین منابع مالی را یکی از چالش‌های مهم در تحقق این اهداف دانست.

وی اظهار امیدواری کرد و عن.ان کرد: در لایحه بودجه سال آینده منابع مناسبی برای آبخیزداری اختصاص یابد اما تأکید کرد: اگر تمامی اعتبارات صرف اجرای پروژه‌ها شود در واقع با چشمان بسته حرکت کرده‌ایم. برای اجرای مؤثر برنامه‌ها، باید بخشی از اعتبارات به تحقیقات و پژوهش اختصاص یابد تا طرح‌های اجرایی با دیدی باز و علمی پیش بروند.

نقش فناوری‌های نوین در مدیریت منابع طبیعی

پورمقدم با اشاره به اهمیت فناوری‌های نوین در پایش و مدیریت عرصه‌های منابع طبیعی، تصریح کرد:« مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع به عنوان بازوی پژوهشی سازمان، نقش مهمی در تحقیقات کاربردی دارد و همکاری دانشگاه‌ها و وزارت علوم در این حوزه می‌تواند تأثیر بسزایی داشته باشد.

وی با تأکید بر محدودیت منابع آبی و تأثیر تغییرات اقلیمی بر پوشش گیاهی کشور بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته را راهکاری مؤثر برای مقابله با چالش‌های زیست‌محیطی دانست و خاطرنشان کرد: استفاده از تکنولوژی‌های جدید، به ما کمک می‌کند تا کمبود نیروی انسانی و اعتبارات را جبران کنیم.

پورمقدم ادامه داد: در سال آینده همکاری میان بخش‌های آموزش تحقیقات و اجرا تقویت شود تا بتوان با نگاهی علمی و فناوری‌محور، عرصه‌های منابع طبیعی را احیا و مدیریت کرد.